500 MBit/s-os adatátvitel otthoni áramhálózatokon

Új Powerline chipeket jelentett be a CES kapcsán az Atheros. A vállalat új, AR7400 nevű terméke az IEEE 1901 Version 2.0, illetve a Homeplug AV szabványokon alapul és legfeljebb 500 MBit/s-os adatátviteli sebességet tesz lehetővé a lakások áramvezetékein keresztül.


Az új chipek már a Powerline-eszközök negyedik generációját jelentik és lefelé egyaránt kompatibilisek az IEEE 1901 és a Homeplug AV szabványokkal. A termékek az elérhető maximális adatátviteli sebesség tekintetében mindenképpen komoly előrelépést jelentenek, hiszen a Powerline-eszközök maximális adattovábbítási értéke jelenleg 200 MBit/s. Az új chipek megfelelő teljesítményének biztosításához már elengedhetetlen volt a gigabites LAN-csatlakozók és az ARM11 magra épülő processzorok integrálása.

A gyártó szerint az AR7400 már alkalmas arra, hogy a HD felbontású felvételeket például egy lakás vagy egy egész ház összes televíziójának a képernyőjére kiváló minőségben eljuttassák. Brian McGee, az Atheros alelnöke azt emelte ki, hogy a magas adatátviteli sebesség önmagában nem elég, fontos az is, hogy az új eszköz környezetbarát legyen és más termékekkel könnyen együttműködjön. Az új szabvány a 2 és 50 MHz közötti frekvenciatartományt használja, szemben a jelenlegi Powerline-modellek 2 és 30 MHz közötti frekvenciatartományával. Az Atheros új chipjei emellett elvileg alkalmasak a 75 MHz-ig terjedő frekvenciatartományokban való működésre is.

A fejlesztők kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az eszközök minél kevesebb áramot fogyasszanak. Az árammegtakarítás elméletileg elérheti a 40 százalékot. Az új hardver már támogatja a Quality of Service (QoS) funkciót és kompatibilis az elődjével (INT6400), aminek köszönhető a gyártó partnerei számára könnyebb lehet az átállás. Az első AR7400-as chipre épülő termékek várhatóan az idei esztendő első negyedévében jelennek meg a boltok polcain.
Kapcsolódó cikkek
Forrás:SG.HU