Mit vártak csodát ?

Nagy-Britannia: továbbra is sok az illegális letöltés.
Nem nevezhető sikeresnek a Brit Zeneipari Szövetség (BPI) kampánya, amelynek célja az volt, hogy a felhasználókat megismertesse a legális zeneletöltési ajánlatokkal.

"Jelenleg már több mint 35 legális digitális zenei szolgáltatás van Nagy-Britanniában, annál elszomorítóbb ugyanakkor az a tény, hogy változatlanul magas az illegális fájlcserélő hálózatok használatának aránya" - mondta Geoff Taylor, a BPI vezetője. A szakember a Harris Interactive novemberi tanulmányára hivatkozott, amelyben a 3442, 16 és 54 év közötti megkérdezett közül 1012-en nyilatkoztak úgy, hogy legalább egy alkalommal már töltött le zeneszámot a világhálóról vagy egy P2P-hálózatból.

A felmérés szerint ugyan az idén változatlan volt az illegális zenei letöltések aránya, viszont számos más módszert népszerűbb lett. Az MP3-as dalokat kínáló portálok forgalma 47 százalékkal nőtt. 42 százalékos növekedést regisztráltak a Harris Interactive munkatársai a hírcsoportokon belüli illegális fájlcsereberélésben. Szintén egyre népszerűbbek az MP3-keresők (28 százalék) és a különböző hivatkozások (18 százalék), amik fórumokból vagy blogokból származnak és amiket utána többnyire e-mailben vagy azonnali üzenetküldőkön keresztül osztanak meg egymással a felhasználók.

Emellett nő a Rapidshare, a Megaupload, a Mediafire, a zShare és más tartalommegosztó honlapok forgalma és látogatottsága is. Taylor kiemelte, hogy ugyan a P2P-rendszerekben zajló illegális zenei fájlcsere mellett nem szabad lebecsülni ezeknek az alternatív megoldásoknak a veszélyeit sem. Éppen ezért a szakember úgy vélte, hogy a Lord Mandelson brit gazdasági miniszter által előterjesztett Digital Economy Billt ki kellene egészíteni a fájlcserélés mellett más kockázatok elleni védelmi mechanizmusokkal és jogszabályokkal is.